Gränspendla eller driva företag över gränserna i Norden

För dig som gränspendlar eller driver företag över landsgränserna i Norden finns flera informationstjänster som hjälper dig på vägen.

Foto: Janus Langhorn/imagebank.sweden.se

Här hittar du flera tjänster som erbjuder bland annat information och rådgivning för dig som gränspendlar eller driver företag över landsgränserna inom Norden. Det är de Nordiska regeringarna som samarbetar för att göra det lättare att röra sig över de nordiska gränserna. De länder som ingår i samarbetet är Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige samt Färöarna, Grönland och Åland.

Info Norden

Här hittar du bland annat information om gränsarbete, om det svenska samhället och vad man bör tänka på när du planerar att flytta till Sverige.

Øresunddirekt

Arbetar du i Sverige, men bor i Danmark kommer du ha kontakt med båda ländernas system. Øresunddirekt förmedlar offentlig information från myndigheter till medborgare och har en guide om bland annat rätt till sjukvård, bidrag och var du ska betala skatt.

Grensetjänsten

Grensetjänsten lotsar dig och ditt företag över gränsen mellan Sverige och Norge. Grensetjänsten är ett gräns- och myndighetsöverskridande samarbete mellan Sverige och Norge och tar emot och behandlar frågor från människor och företag som har någon form av gränsöverskridande verksamhet.

Nordkalottens Gränstjänst

Nordkalottens Gränstjänst ger råd till privatpersoner, företag samt organisationer som har verksamhet över landgränsen mellan Finland/Sverige och Finland/Norge.

Välj guide

Läs mer om Arbeta

Arbeta

Den här guiden innehåller en översikt över de viktigaste stegen och vad du måste tänka på för att arbeta i Sverige.
Läs mer om Driva företag

Driva företag

Den här guiden innehåller en översikt över de viktigaste stegen och vad du måste tänka på för att driva företag i Sverige.